Nyugdíj hírek

Nyugdíjbomba: újra kell értékelni a munka szerepét
2023.április.20. csütörtök.;/MABISZ-Biztosítási szemle
Nincs megállás: a Covid19-járvány ellenére is töretlen tempóban folytatódik a társadalmak elöregedése, a várható demográfiai változásokra azonban csak alig néhány ország készült fel. A jövő nyugdíjrendszerének kulcsfontosságú feltétele, hogy a társadalom újraértékelje a munka szerepét.

Újabb európai nyugdíjfelmérés: az emberek több mint harmada nem tesz félre nyugdíjcélra

Bővebben

2021.december.02. csütörtök.;/MABISZ-Biztosítási szemle

Továbbra is fennáll az uniós nyugdíjmegtakarítási szakadék: a megkérdezettek több mint harmada (38%) nem tesz félre nyugdíjcélra – derül ki az Insurance Europe második páneurópai nyugdíjfelmérésének eredményeiből.
A 2019-es első felmérést követően az Insurance Europe ismét kikérte az európai polgárok véleményét, ezúttal 16 országban több mint 16 000 ember megkérdezésével.
Bővebben

Nyugdíjbiztosítás: tavaly már 13 milliárd forint felett járt az adóvisszaigénylés

2020.december.02. szerda.;/MABISZ-Biztosítási szemle

Egyre többen és egyre nagyobb értékben veszik igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adókedvezményt. Míg 2015-ben alig több mint 90 ezren éltek az adóvisszatérítés lehetőségével, addig tavaly már közel 290 ezren. A törvény csak a tárgyévben történő befizetésekre teszi lehetővé a visszatérítést, maradt tehát még néhány hét a keretek kihasználására – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

Hogyan válasszunk önkéntes nyugdíjpénztári portfoliót?

2020. február 23. vasárnap.;/azenpenzem.hu

Az állami nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága kapcsán egyre több kétség merül fel, ezért ma már rendkívül fontos, hogy valamilyen formában mindenki elkezdjen maga is takarékoskodni nyugdíjas éveire. De milyen megoldást válasszon az, aki megtakarításának gyümölcsét csak 20-30 év múlva szeretné élvezni?
Bővebben

Farkas András: földi halandó nem képes kiszámolni a várható nyugdíját

2019.november.13. szerda.;/MABISZ-Biztosítási szemle

Hiába bíznak abban sokan, hogy nyugdíjas éveikben is dolgozni tudnak majd, számos tényező rontja a magyar nyugdíjasok munkavállalási esélyeit. Márpedig hamarosan akár negyedszázadra is nőhet a nyugdíjban töltött élettartam, amire érdemes minél fiatalabb korban készülni. Sajnos a magyar nyugdíjrendszer áttekinthetetlensége is erősen rontja az öngondoskodási motivációt – állítja Dr. Farkas András nyugdíjszakértő, a Biztosítási Szemlének adott interjúban.
Bővebben

Nem lesz, kevés lesz, “csirkefarhát” – ez jut eszünkbe a nyugdíjról!

2019.október.01. kedd.;/MABISZ-Biztosítási szemle

A nyugdíj előtt álló magyarok negyede számít arra, hogy egyáltalán nem fog nyugdíjat kapni, további 15 százalék szerint pedig nem lesz elegendő az az összeg, amit minden hónap tizedike körül hoz majd a postás. A fiatalabbak a legpesszimistábbak, az öngondoskodás mégis a 40-es koroszályban fogalmazódik meg leginkább, mint megoldási lehetőség. Az aggasztó eredmények ellenére a legtöbben nyaralni, utazni és pihenni terveznek az első nyugdíjas hetükön – derül ki a Generali Biztosító reprezentatív kutatásából.
Bővebben

Nyugdíjkorhatár: kellemetlen meglepetés érheti a jövő belépőit

2019. szeptember 3. kedd.,/napi.hu

A jövő nyugdíjasai tovább fognak dolgozni, lesz olyan ország, ahol a korhatár 70 év felett lesz, de a nyugdíjak finanszírozásának fenntarthatóságában a legfontosabb kérdés mégis a munkaerőpiacon és a nyugdíjban eltöltött évek közötti megoszlás lesz – derül ki egy, az OECD közelmúltban megjelent tanulmányából. Rossz hír a jövő nyugdíjasainak, hogy a jelenlegi jogszabályokban rögzített korhatáremelések vélhetően elégtelenek lesznek a rendszer egyensúlyban tartásához, ráadásul a nyugdíjjuttatások is várhatóan alacsonyabbak lesznek a jelen nyugdíjaknál.
Bővebben

2060-ra többen lesznek nyugdíjasok, mint dolgozók

2019. június 7., péntek 8:00/biztositasiszemle.hu

Egyre több az időskorú eltartott: míg 1970-ben még csak 18 65 év feletti jutott 100 munkaképes korúra, addig 2015-ben már 28, 2060-ra pedig 58 lehet ez az arány az OECD országokban. Hazánkban sem jobb a helyzet, sőt!
Bővebben

Komoly anyagi kockázatot vállalnak a fizikai dolgozók

2019. április 29., hétfő 9:30/biztositasiszemle.hu

A fizikai munkakörben dolgozó magyarok alig egynegyede tesz félre rendszeresen a nyugdíjas éveire és több mint kilencven százalékuknak nincs nyugdíjterve – derül ki az Aegon legfrissebb nyugdíjkutatásából. Tízből hat dolgozó számít arra, hogy valamilyen formában nyugdíjasként is dolgozik majd a megélhetése érdekében, többek között azért, mert az állami nyugdíj mértéke csökken. A fizikai dolgozók időskori megélhetésével kapcsolatban a kutatás számos kockázatot fogalmaz meg.
Bővebben

Az állam csak 2060-ig képes megfelelő nyugdíjat biztosítani
2019. április 11./azenpenzem.hu

Ha nem spórolnak a mai fiatalok, akkor idős korukra nem lesz miből megélniük – üzente meg a helyettes államtitkár egy konferencián. Van is ötlete, mibe kell tenni a pénzt: állampapírba.
Bővebben

Könnyebbé válik a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodás

2019. február 14., csütörtök 9:00/biztositasiszemle.hu

Az Európai Unió Tanácsának munkáját segítő, a tagállamok unió mellé rendelt nagyköveteiből álló Állandó Képviselők Tanácsa jóváhagyta az Európai Parlamenttel létrejött páneurópai nyugdíjtermékről (PEPP) szóló megállapodást, amely új termék lesz az egyéni nyugdíjrendszerben.
Bővebben

Így nézheti meg egyéni nyugdíjszámla egyenlegét

2019. január 21., hétfő 9:00/biztositasiszemle.hu

Ügyfélkapun keresztül számos hasznos információhoz juthatunk hozzá, ilyen például az egyéni nyugdíjszámla, amiben bármikor ellenőrizhetjük, mennyi járulékot fizettünk be, illetve fizettek be a munkaadóink erre a számlára.
Bővebben

A magyarok háromnegyede elkésett nyugdíjcélú tervei megvalósításában

2018. december 11., kedd 10:01/biztositasiszemle.hu

A még nem nyugdíjas korban lévők 76%-a bevallotta, hogy le van maradva nyugdíjtervei megvalósításában. A megoldást a nyugdíjas munkavállalásban, vagy abban látják, hogy a közeljövőben magasabb bejelentett fizetéssel járó állásra váltanak – derült ki a Groupama Biztosító és az NRC reprezentatív, a különböző nyugdíjstratégiákat vizsgáló kutatásából.
Bővebben

Rajtunk is múlik, hogyan élünk majd nyugdíjasként

2018. november 20., kedd 11:59/biztositasiszemle.hu

Napjainkban egyre többször merül fel jogosan a kérdés, hogy vajon elég lesz-e a pénzünk nyugdíjasként, fenn tudjuk-e tartani azt az életszínvonalat, amelyet fiatalon elképzeltünk. Az OVB Magyarország egyik korábbi felmérése szerint a hazai lakosság kevesebb mint harmada gondolja csupán, hogy a nyugdíjbiztosításokhoz jár állami támogatás adó-visszatérítés formájában, pedig a magyarok jelentős hányada életszínvonal csökkenést prognosztizál idősebb korára.
Bővebben

Már a fiatalok is gondolnak a nyugdíjas éveikre

2018. október 12., péntek 11:00/biztositasiszemle.hu

Az X-generáció – vagyis a 39-55 éves korosztály – tagjainak 59 százaléka szerint az 1980 és 1994 között született Y-generáció nem igazán készült fel a nyugdíjaskorra – derül ki az NN Biztosító a nyugdíjcélú megtakarítási szokásokat feltérképező országos, reprezentatív kutatásából.
Bővebben

Lengyel nyugdíjreform: örökölhető lesz a megspórolt vagyon

2018. október 11., csütörtök 12:00/biztositasiszemle.hu

Múlt héten szavazta meg a lengyel alsóház a munkáltatói és állami hozzájárulással megvalósítandó önkéntes nyugdíjprogramról szóló, mintegy 11,5 millió munkavállalóra vonatkozó törvényt. A program célja a lakossági befektetések és a lengyel tőkepiac serkentése.
Bővebben

Mennyit kellene félretenni a nyugodt nyugdíjas évekhez?

2018. október 11., csütörtök 8:00/biztositasiszemle.hu

Egy átlagos amerikai munkavállalónak, ha 67 évesen kíván nyugdíjba vonulni, mintegy 20%-kal kell csökkentenie életszínvonalát – derül ki egy friss elemzésből.
Bővebben

Magabiztosan gondolnak nyugdíjas éveikre a fiatalok

Gilyén Ágnes • 2018. május 17., csütörtök 9:00/biztositasiszemle.hu

A magyar 18–59 éves lakosság a jelenleginél érezhetően nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít nyugdíjas éveiben – derül ki a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató által közösen végzett országos online kutatásból.
Bővebben

Soha nem jutott még ilyen sok nyugdíjas ennyi aktív korúra

Gilyén Ágnes • 2018. május 9., szerda 12:00/biztositasiszemle.hu

Rekordot döntött az egy dolgozóra jutó nyugdíjasok aránya az EU-ban: minden eddiginél gyorsabb tempóban öregszik el Európa. Az Eurostat adataiból kiderül: nagyjából három dolgozó korú uniós polgárra jut egy nyugdíjas. A függőségi ráta – ez azt mutatja, hogy mennyi a nyugdíjasok és a dolgozó korúak aránya – 29,9 százalék, még soha nem volt ennyire magas – írja a hvg.hu.
Bővebben

Alig tudunk valamit félretenni, a csehek és az észtek is lehagytak minket

Gilyén Ágnes • 2018. május 8., kedd 12:00/biztositasiszemle.hu

Az Európai Unió statisztikai főigazgatósága, az Eurostat azt vizsgálta, hogy a bruttó fizetés mekkora részét tudják félretenni az EU állampolgárai a különböző tagországokban. Kelet-nyugati szakadást figyelhetünk meg ebben az esetben is, a legrosszabb a helyzet Cipruson, Bulgáriában és Litvániában – írja a Pénzcentrum.
Bővebben

Nagyon kevés nyugdíjra számítanak a magyarok

Gilyén Ágnes • 2018. április 26., csütörtök 9:00/biztositasiszemle.hu

Feleannyi nyugdíjra számít a nem nyugdíjas korú magyar lakosság, mint amennyiből kényelmesen meg tudna élni idős korában – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító friss felméréséből.
Bővebben

Kevesen lépik meg, pedig csak ennyi kell a giganyugdíjhoz

Gilyén Ágnes • 2018. február 2., péntek 8:30/biztositasiszemle.hu

Az utóbbi időszakban egyre több szó esik az öngondoskodás fontosságáról, többség már nem újdonság, hogy az állami nyugdíjrendszer néhány évtized múlva már nem lesz képes tisztes megélhetést nyújtani az akkori nyugdíjasoknak. Az állam adókedvezménnyel is támogatja az öngondoskodási formákat. A három nyugdíjcélú megtakarítási forma, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-biztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla közül z utóbbi főbb jellemzőit elemzi a Pénzcentrum.
Bővebben

Nyugdíjvágyak: álom és valóság

Gilyén Ágnes • 2018. február 1., csütörtök 15:30/biztositasiszemle.hu

Szöges ellentétben állnak a leendő nyugdíjasok nyugdíjtervei és tényleges lehetőségei egymással: a megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy szükség lenne az nyugdíj-előtakarékosság megkezdésére, ugyanakkor a 30-as korosztály 58 százaléka még hozzá sem kezdett a nyugdíj-megtakarításhoz – derül ki a K&H biztos jövő index elnevezésű, friss felméréséből.

A 30-59 év közöttiek körében végzett reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a válaszadók 73 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíjas éveiben életszínvonala rosszabb lesz, mint a jelenlegi. A válaszadók 34 százaléka pedig a jelenleginél „sokkal rosszabb” körülményekre számít. Közülük is különösen a nők – 41 százalékuk – ítélik meg pesszimistán jövőbeli helyzetüket.
Bővebben

K&H: a nyugdíjkilátások aggasztják a fiatalokat

2017. december 21., csütörtök 12:00/biztositasiszemle.hu

Bár a jelenlegi és rövid távú anyagi helyzetüket kedvezőnek tartják, hosszabb távon már nem ilyen optimisták a 30-59 éves korosztály tagjai – derült ki a K&H biztos jövő indexéből. A nyugdíjkilátásokat tekintve a 30-as korosztály a legpesszimistább: közel a felük arra számít, hogy nélkülöznie kell idős korában. A kutatásból kiderül, hogy sokan aggasztónak látják a helyzetüket: mindössze 16 százalék számít arra, hogy megél majd az állami nyugdíjból, 37 százalék szerint ez csak nagyon nehezen megy majd. A K&H szerint az idős korra történő gondoskodás egyre nagyobb teret nyer, az év vége pedig különösen fontos időszak. A nyugdíjbiztosításhoz járó adókedvezményt ugyanis úgy lehet maximalizálni, ha még az év végéig elkezdik a takarékoskodást.
Bővebben

Nyugdíjkatasztrófa közelít: néhány év, és felére eshetnek a nyugdíjak Magyarországon

2017. december 11., hétfő 11:00/portfolio.hu

Magyarországon napról-napra nyilvánvalóbb, hogy félmillióval kevesebb – munkaerőpiacra beérő – gyerekkel és 600 ezernél is több kivándorlóval, illetve tartósan külföldön dolgozóval – azaz a mai adatokhoz képest legalább 1,1 millió fővel kevesebb járulékfizetővel – nem lehet biztosítani az addigra kétszázezerrel több nyugdíjas ellátmányát a ma megszokott szinten 2030-ban. Később még rosszabb lesz a helyzet, hiszen a 2040-es években nyugdíjba hömpölyög az utolsó nagy létszámú magyar generáció, a Ratkó-unokák nemzedéke is, akik után rémisztő demográfiai sivatag szárítja ki a járulékfizetési potenciált. (portfolio.hu)

Ki meri ezt megmondani az időseknek és még inkább a leendő öregeknek? Látjuk a választ: senki. A kormányzat, különösen a választások közeledtével, nyugtat: a rendszer fenntartható, nem kell aggódni. Persze halkan azért hozzáteszi, hogy legfeljebb 2030-ig lehet abban reménykedni, hogy többé-kevésbé a jelenlegi szinten működtethető a nyugdíjrendszer. Már ez is túlzóan optimista várakozásnak tűnik, hiszen minden felmérés arról számol be, hogy az itthon tanuló és dolgozó fiatalok jó része a külföldre költözést tervezgeti, azaz itthon nem kívánja a közterheket viselni.

Jelenleg az egyetlen érdemi megoldásnak az öngondoskodás látszik, nem véletlenül támogatja az állam adójóváírással a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségeket. S aki erre csak legyint, annak tudnia kell, hogy az öngondoskodást bármely okból elutasító döntésével törvényszerűen a gyerekei „nyakába varrta” magát, akiket a törvények (az utóbbi években drámai mértékben szigorított) erejénél fogva szülőtartási kötelezettség terhel.
Bővebben

Már a munka is belefér az aktív nyugdíjaskorba

  1. december 1., péntek 10:00

Az elmúlt egy év során 13 százalékkal növekedett azok aránya, akik munkával töltenék a nyugdíjas éveket – derül ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből. Az adat rávilágít az időskorral szembeni elvárások és a valóság közötti méretes szakadékra és megmutatja, hogy átalakulóban van az erről az időszakról alkotott kép. Az OTP Nyugdíjpénztár arra figyelmeztet, hogy a boldog nyugdíjaskorért az egyéneknek is tenni kell.

Bővebben

Katás vagy? Éhen halsz vagy krőzus leszel!

A katásból lehet a leggazdagabb nyugdíjas. Vagy a legszegényebb. Minden attól függ, mennyire fegyelmezett aktív éveiben a vállalkozó.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint több mint 220 ezer magánszemély adózik a kata szabályai szerint. Ez a kör főszabályként havonta 50 ezer forint adót kell fizessen, ezzel egy füst alatt letudja valamennyi feladatát, függetlenül attól, mennyi a bevétele – az éves bevétel nem haladhatja meg a 12 millió forintot, illetve e fölött extra adót kell fizetni. A jogszabály tartalmaz még egyéb kikötéseket, de ezek most nem lényegesek.

A kata tehát első pillantásra a bolondnak is megéri, hiszen ideális esetben havi egymillió forint bevétel után 50 ezer forintot kell fizetni, ami ötszázalékos adóterhelést jelent – a mellékesben katázókkal most nem foglalkozunk, de persze igazi aranyásókat ott is lehet találni bőven.
Bővebben

Nagy bajban leszünk, ha nem kezdünk idejében takarékoskodni

2017. október 26., csütörtök 9:00

Tízből csupán alig minden második magyar tesz félre a nyugdíjas éveire, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár a nyugdíjba vonulást követően az OVB Magyarország legfrissebb felmérése szerint. A rendszeresen megtakarítók körében is csupán 33 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik valamilyen nyugdíjcélú termékbe fektetnek, az összes megkérdezettre vetítve pedig ez a szám még drámaibb: a 20 százalékot sem éri el. Aki nem él a nyugdíjcélú megtakarítás lehetőségével, elesik egy komoly személyi jövedelemadó-visszatérítési lehetőségtől, amelynek mértéke akár 130 ezer forint is lehet. A nyugdíjbiztosítás ráadásul nemcsak egy megtakarítási formát jelent, de biztosítási szolgáltatást nyújt haláleset és egészségkárosodás esetén is.
Bővebben

Így lesz elég nyugdíjad

2017. október 24., kedd 10:00

Minél korábban vágunk bele a nyugdíjcélú megtakarításba, az időarányosnál jóval több pénzt tehetünk majd zsebre. Mindez a kamatos kamat hatásnak köszönhető. Ráadásul az állam adókedvezménnyel is segíti a takarékoskodást, amit mindenképpen érdemes bezsebelni. (azenpenzem)

A most nyugdíjba vonulók még azzal számolhatnak, hogy átlagosan az utolsó fizetésük 70 százalékát kapják majd nyugdíjként. Az öregedő társadalmunk miatt viszont arra kell számítanunk, hogy ez a helyettesítési ráta a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog, 2060 körül már 30-40 százalékra fog esni. Ugyanakkor tovább élünk majd nyugdíjasként, hiszen folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, és a nyugdíjban töltött évek száma emelkedik.

A férfiak születéskor várható élettartama 2015-ben 72,3 év volt, a nőké 79. Jobban megmutatja, hogy hány évet töltünk nyugdíjban, ha a 65 éves korban várható élettartamot vesszük alapul. Míg a KSH adatai szerint 1993-ban Magyarországon a nők 65 éves korban még várható élettartama 15, a férfiaké pedig 11,3 év volt, addig 2015-ben a nőké már 18,2 évre, míg a férfiaké 14,5 évre nőtt. (A korábbi alacsonyabb nyugdíjkorhatár miatt az átlagos nyugdíjban töltött évek száma a férfiaknál 17 év, míg a nőknél 23,6 év volt.)
Bővebben

Nyugdíjpénz: ezt ismeri és akarja szinte mindenki

2017. október 12., csütörtök

A legfrissebb adatok szerint nagyot nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárakba újonnan belépők száma. Részben persze hat a nyugdíjpánik, de a pénztárak jó teljesítménye ismertségüknek, költséghatékonyságuknak és a már hosszú ideje rendre elért remek hozamoknak köszönhető. Mindez még a kedvezőtlen állami lépéseket is jócskán tudta ellensúlyozni.
Bővebben

A fiatalok szerint 22 milliót kellene félretenniük állami nyugdíjuk kiegészítésére

2017. október 4., szerda 10:00

A 18-29 év közötti korosztály úgy vélekedik, hogy előre láthatóan 66 éves korában vonulhat nyugdíjba, és átlagosan 18 évet fog nyugdíjasként tölteni – derült ki a Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatásból. A megkérdezett fiatalok válaszaiból kiderül: 22 millió forintot kellene félretenniük a pénzügyileg stabil öregkorhoz.
Bővebben

K&H: 10-ből 8 ember nagyon nehéz nyugdíjas évekre számít

2017. szeptember 29., péntek 9:30

Továbbra is sokan tartanak a nyugdíjas évektől: a 30-59 éves korosztály 40 százaléka arra számít, hogy nagyon nehezen tud majd megélni az állami nyugdíjból, 31 százalékuk szerint pedig a nyugdíj semmire nem lesz elég – derül ki a K&H biztos jövő indexéből. Bár valamelyest csökkent a leginkább pesszimisták aránya, de a megkérdezettek 14 százalék még mindig egyáltalán nem számít állami nyugdíjra. A harmincas éveikben járók körében különösen sokan gondolkodnak így: közel 30 százalék nem is reménykedik az állami nyugdíjban. A legtöbben továbbra is attól tartanak, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélú megtakarításaikat.
Bővebben

Most kiderül, hogy hol éri meg legjobban nyugdíjasnak lenni!

2017. szeptember 6., szerda 14:00

Sorba állították a világ országait aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Kik a csúcstartók, és hol áll Magyarország? Az előrejelzések kétségbe vonják, hogy a most élmezőnyben lévő országok mindig ilyen színvonalon tudják majd eltartani a nyugdíjasaikat – írja a nyugdijbiztositas.com.
Bővebben

Hatalmas a szakadék a férfi és női nyugdíjak között

2017.06.07. 13:59

A nők jóval kevesebb nyugdíjat kapnak az Európai Unióban, mint a férfiak. A különbség az EU-ban átlagosan 39 százalékos. Bár akadnak megoldási javaslatok, de a probléma alapvető okát, azaz hogy a nők akár évekre is kiesnek a munkaerőpiacról, nehéz orvosolni. Magyarországon kifejezetten jó a helyzet.
Bővebben

Fontos határidő közeleg a nyugdíjbiztosításoknál

2017. május 8., hétfő 11:00

2016 végéig már összesen 194 ezren kötöttek államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, közülük 79 ezren első alkalommal vehetik igénybe az előző évi befizetéseik után járó adójóváírást. Az UNION és az ERSTE Biztosítók arra hívják fel a figyelmet, hogy a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásban ezt az igényt külön fel kell tüntetni ahhoz, hogy az adóhatóság átutalja az előző évi befizetések után járó összeget. A két biztosító adatai szerint minden harmadik ügyfél mulasztja el ezt az egyszerű lépést, piaci szinten ez a mulasztás 65-70 ezer szerződést is érinthet.
Bővebben

Nyugdíjra gyűjt? Így lesz 3 millió forinttal több pénze!

Origo 2017.02.25. 14:02132

Sokan sejtik, hogy évtizedek múlva az állami nyugdíjból nem lehet majd a mostani életszínvonalat fenntartani időskorban, ezért lehetőségükhöz mérten takarékoskodnak. Az állam adó-visszatérítés formájában támogatást nyújt, azonban nem mindegy, hogy ugyanazért a befizetésért mit kapunk nyugdíjas korunkban. Az összehasonlításunkból kiderül, hogy a korhatárig megtartva az önkéntes nyugdíjpénztár megelőzi a nyugdíjbiztosításokat. Viszont, ha idő előtt megszorulnánk, nagyon figyeljünk oda az adózásra!
Bővebben

Megéri a nyugdíjkassza: 6-9%-os hozamot tettek zsebre a tagok

Árgyelán Ágnes 2017. február 24. 14:25

Az önkéntes- és magánkasszák is jól teljesítettek a tavalyi negyedik negyedévben, ezzel pedig átlagosan 6,2, illetve 8,6%-os hozamot értek el 2016-ban. Megérte tehát nyugdíjpénztári tagnak lenni, ennek ellenére az önkéntes és a magánkasszáknál is csökkent a taglétszám az utolsó negyedévben. Az év egészére nézve viszont taroltak az új belépők az önkéntes pénztáraknál, a 36 ezer új tag négy éve nem látott csúcsnak számít.
Bővebben

Négy csapás, amely megtizedelheti az összekuporgatott nyugdíjadat

Huszák Dániel 2017. február 21. 10:45

A tőkepiaci folyamatokon kívül számos kockázat leselkedik még a nyugdíjcélra összekuporgatott megtakarításunkra, legyen az nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ. Ha túl drága megtakarítási formát választunk, a nettó hozamunk csalódást kelthet, ha pedig hirtelen kell a pénz és fel kell törnünk a számlát, akár a teljes tőkénket is elbukhatjuk. Bemutatjuk, milyen kockázatok égethetik el a nyugdíjra összegyűjtött pénzünket, illetve adunk pár tippet is ezek ellen.
Bővebben

A nyugdíjak tekintetében a nem folyamatos munkavégzés jelenti a problémát

2017. január 30., hétfő 10:00

A nyugdíjak tekintetében a problémát a nem folyamatos munkavégzés és a feketén foglalkoztatás jelenti Magyarországon – mondta Németh György szociológus-közgazdász az M1 aktuális csatorna műsorában.
Bővebben

Most még 100 ezer forinttal növelheti nyugdíját

2016. december 21., szerda

A nyugdíjasoknak lejjebb kell adniuk korábbi életszínvonalukból, ezt mondja az emberek 38,4 százaléka. A válaszadók 52,5 százaléka azonban nem számít anyagi visszaesésre idősebb korában, sőt, még olyanok is vannak, akik szerint a nyugdíjba vonulás után javul majd a pénzügyi helyzetük – igaz, ezt százból mindössze öten gondolják. Akinek nyugdíjcélú megtakarítása van, az extra befizetéssel még maximalizálhatja adójóváírását.
Bővebben