Egészség hírek

Hogyan növesztik egyre nagyobbra a magánegészségügyet?

2022. február 08.; kedd/medicalonline.hu

A végeláthatatlan várólisták egyre többeket kergetnek a magánegészségügybe, írja a Forbes a VálaszOnline-ra hivatkozva.
Mint a lap megjegyzi:a VálaszOnline azt járta körbe, hogy ilyen helyzetben miért támogatja az állam több százmillió forintokkal a magánegészségügyi szereplőket, ahelyett, hogy az általa fenntartottra fordítana némi figyelmet.
Bővebben

 

Azt hiszi, megfizetheti az egészségét? Nagyot tévedhet!

2022. január 27., csütörtök/azenpenzem.hu

Nagyon jelentős a veszélye annak, hogy a magánellátás színvonala az államiéra süllyed – hangzott el többek között a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) szerdai, a magánegészségüggyel foglalkozó tudományos ülésén. Meredeken zuhan a valóban kiemelt ellátás nyújtásának készsége.
Bővebben

 

Hat számjegyű összeget is szívesen elköltenek sokan magánegészségügyre, annyira rossz tapasztalatokat szereztek az állami ellátásban

2021. augusztus 17., hétfő /hvg.hu

A legtöbben azért választják a magánegészségügyet, mert csalódtak az államiban, de a nagyobb biztonságérzet is sokakat oda terel, pedig ők maguk is drágának érzik a szolgáltatást.
Bővebben

 

Az emberek hajlandóak többet költeni az egészségükre

2021. április 15., csütörtök /biztositasiszemle.hu

Magyarországon becslések szerint a járvánnyal összefüggő költségtételekkel 6,2 százalékra nőtt a GDP arányos egészségügyi közkiadások mértéke tavaly, ez 2019-ben 4,5 százalékot tett ki – ezt mondta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ közgazdásza a Portfolio online konferenciáján.
Bővebben

 

Nem mindenkinek jár ingyenes egészségügyi ellátás február 12-től!

2021. február. 04.; csütörtök/biztositasiszemle.hu

Fontos változás lép életbe a társadalombiztosítás szabályaiban február 12-én. Megszűnik az a helyzet, hogy a járulékot fizetők finanszírozzák a fizetésre kötelezett, azonban azt nem teljesítők ellátásait – írja az Adó Online. A változás csak azokat érinti, akik egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozást halmoztak fel, és az adóhivatal többszöri figyelemfelhívó levelére sem reagáltak.
Bővebben

 

Felmérés: mennyire lettünk tudatosak idén az egészségünkkel kapcsolatban

2020. december 19., szombat /biztositasiszemle.hu

Egyből maszkot hordtunk, odafigyeltünk a biztonságra és testünk jelzéseire, amint felütötte a fejét a koronavírus, és a mai napig mindig van nálunk kézfertőtlenítő. A természetes gyógymódokban vagy nagyanyáink praktikáiban viszont kevésbé hiszünk, mint a vitaminokban. Összességében tudatosabbak lettünk a vírus miatt egészségünkkel kapcsolatban, ugyanakkor idén elhanyagoltuk az általános vizsgálatokat, és kétszer is meggondoltuk, hogy orvoshoz forduljunk panasz esetén. Ezeket a tanulságokat vonhatjuk le az Allianz Hungária Zrt. „A jövőről egyszerűen” programja keretében meghirdetett „Ép testben, ép lélekkel „korona” idején is” elnevezésű, idei utolsó, online, nem reprezentatív felméréséből.
Bővebben

 

Sokkal gyakrabban kellene szűrővizsgálatokra járniuk a magyaroknak

2020. október 22., csütörtök /biztositasiszemle.hu

Ritkán jár szűrővizsgálatokra a magyar lakosság: egy tavalyi felmérés szerint a 65 éves férfiak 39 százaléka soha nem volt prosztatavizsgálaton, és a nők 12 százaléka még soha nem volt méhnyakrákszűrésen – írja az európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) 2019-es adatai alapján a vg.hu.
Bővebben

 

Így gyógyulhatnának nagyobb eséllyel a daganatos betegek

2020. február 4.; kedd/azenpenzem.hu

Az Európai Unióban nálunk a legtöbb a daganatos megbetegedés, és mindössze 50 százalékos a túlélési arány. A betegek széles köre számára gyorsan, egyszerűen elérhető innovatív terápiák mellett az onkológiai betegutak összehangolása segíthetné látványosan a gyógyulási esélyeket – írja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményében a Rákellenes Világnapon.
Bővebben

 

Kíméletlen uniós jelentés készült a magyar egészségügy állapotáról

2019. december 06., péntek/24.hu

A legerősebb dohányosok vagyunk, az átlagnál jóval több alkoholt iszunk és korán halunk meg. Mindennek tetejében az egészségügyi rendszer kórházközpontú és alulfinanszírozott, az EU-tól viszont ömlik a pénz – derül ki az Európai Unió legfrissebb országjelentéséből, amiben a tagállamok egészségügyi helyzetét vizsgálták.
Bővebben

 

Csak úgy száguldanak a magánszolgáltatók
Kukába kerül az állami egészségügy?

2019. november 08., péntek/azenpenzem.hu

Több magánszolgáltató is újabb klinika, rendelő nyitását tervezi, de felvásárolások is jöhetnek. Mindezt a megugró igényekkel indokolják. Örömmel várják, hogy a jegybank javaslatának megfelelően minden munkavállalót egészségpénztárba tereljen a kormány, ami az árakat is növelheti.
Bővebben

 

Rengetegen hajlandóak lennének többet adózni jobb egészségügyért, vagy nyugdíjért

2019. június 11., kedd 8:00/biztositasiszemle.hu

Az emberek közel 40%-a hajlandó lenne több adót fizetni, ha cserébe magasabb nyugdíjra, vagy jobb egészségügyi ellátásra számíthatna – derül ki az OECD felméréséből.
Bővebben

 

A magyarok jogosan rettegnek a daganatos betegségektől

2019. május 30., csütörtök/azenpenzem.hu

Az Unióban egyes magyar régiókban halnak meg legtöbben rákos megbetegedések következtében. Az országban évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, a túlélési arány pedig nem éri el az 50 százalékot. Egy tanulmány a betegek tapasztalatai alapján vázolta fel egy „kórképet”.
Bővebben

 

16 milliárd forintra becsülhető a hazai magán-egészségbiztosítási piac

2019. március 22., péntek 12:00/biztositasiszemle.hu

Támogatja és előremutatónak nevezte a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjának egészségügyet érintő javaslatait a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete, ám azok megvalósítása érdekében gyors intézkedéseket várnak a kormánytól – írta az MTI.
Bővebben

 

Aggasztónak tartják saját egészségi állapotukat a magyarok

2018. október 31., szerda 10:00/biztositasiszemle.hu

A 30–59 éves magyarok több mint harminc százaléka arra számít, hogy nem éri meg a nyugdíjaskort, míg tizenhét százalékuk valószínűnek tartja, hogy kórházba kerül vagy otthoni ápolásra szorul idős korában – derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely a magyarok jelenlegi és jövőbeli egészségügyi állapotát is vizsgálta.
Bővebben

 

Egyértelműen szétválasztaná a kormány az állami és a magán egészségügyet

MTI • 2018. október 29., hétfő 12:00/biztositasiszemle.hu

A kormány célja az állami és a magán egészségügyi rendszer minél egyértelműbb szétválasztása – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, a dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület konferenciáján. Rétvári Bence megnyitó beszédében úgy fogalmazott, a két ellátási típus szétválasztása az egyik legkonfliktusosabb terület lesz a következő időszakban.
Bővebben

 

Magyar startup céggel dolgozik együtt az UNION

2018. október 15., hétfő 12:00/biztositasszemle.hu

Stratégiai együttműködést alakított ki az UNION Biztosító egy hazai startup vállalkozással, a Fitpulival, melynek nyomán a biztosító komplex életmód applikációval bővíti vállalati egészségbiztosításhoz kapcsolódó szolgáltatásait – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a két társaság vezetője. Az UNION a várhatóan januárban megváltozó egészségbiztosítási környezetben is komoly lehetőségeket lát, a Fitpuli bevezetése mellett egy új, rugalmas termékkel is jelentkezik a piacon.
Bővebben
Fitpuli.hu

 

A kormány ellenzi a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe

2018. október 12., péntek 12:00/biztositasszemle.hu

Nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen. Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető egészségügyi ellátások körét – közölte tegnap az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.
Bővebben

 

Elkészült a javaslat a magán- és az állami ellátás szétválasztásáról

2018. október 11., csütörtök 9:00/biztositasszemle.hu

Kiegészítő egészségbiztosítási rendszer kidolgozásán dolgozik az Emberi erőforrások minisztériuma (EMMI) – tudta meg a HVG – melynek keretében a társadalombiztosítás által ingyen biztosított ellátások körét készülnek átszabni. Az első javaslatok már el is készültek.
Bővebben

 

Ezért beteg a magyar egészségügy

Gilyén Ágnes • 2018. április 25., szerda 9:30/biztositasszemle.hu

Az orvoshiányt nevezte az egészségügyi ágazat egyik legégetőbb problémájának a Magyar Kórházszövetség elnöke a szervezet 30. kongresszusának nyitónapján – írja az MTI.
Svébis Mihály a legfontosabb feladatok egyikeként jelölte meg az egészségügyből jelenleg hiányzó szakemberek pótlását, és arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az elvándorlók aránya a teljes hazai orvostársadalom 12 százalékát teszi ki, addig 16 százalék felett van a belföldi pályaelhagyók
Bővebben

 

Nagy üzlet az egészségügy

Gilyén Ágnes • 2018. április 17., kedd 12:00/biztositasszemle.hu

A napokban gazdát cserél az ország második legnagyobb magánkórháza. Az azt átvevő szakmai befektető szerint még csak most kezdődik a magánegészségügy igazi konjunktúrája – írja a HVG.
Bővebben

 

Rendezni kell az állami és a magánszféra egészségügyi szolgáltatásainak viszonyát

Gilyén Ágnes • 2018. április 14., szombat 8:30/biztositasszemle.hu

Az egészségügyben megkezdett béremelést pozitívnak és folytatandónak értékelték azok a szakértők, akik megszólaltak a Világgazdaság, az új kormány előtt álló feladatokról készült összeállításában. „Jó cselekedetként” említették a Mérték (a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelése) jelentését és a praxis ­közösségek létrehozását. Ugyanakkor Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke szerint a kétszer kétharmados felhatalmazással az elértnél sokkal mélyrehatóbb reformokat lehetett és kellett volna véghezvinni az egészségügyben – írja a Világgazdaság.
Bővebben

 

Négyből három magyarnak nincs elég pénze egészségügyi szolgáltatásokra

Gilyén Ágnes • 2018. április 11., szerda 14:00/biztositasszemle.hu

Miközben az Európai Unióban a háztartások 71 százalékának nem okoz gondot az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása, Magyarországon épp fordított a helyzet. Az Eursotat az egészség világnapja alkalmából elevenítette fel egy 2017 végi kutatását – írja a G7.
Bővebben

 

Ahány kórház, annyi szokás

Gilyén Ágnes • 2018. március 9., péntek 8:30/biztositasszemle.hu

Különböző modellek mentén alakult ki a világban az egészségbiztosítás, míg a tipikusan szabadpiaci modellként ismert amerikai rendszerben igen korlátozott a garantált szolgáltatások köre, Kanadában vagy Németországban másfajta elvek alapján épül föl a rendszer – írja a Manager Magazin.
Bővebben

 

Erős szociális hálóval hosszabb ideig élünk

Gilyén Ágnes • 2018. március 4., vasárnap 9:00/biztositasszemle.hu

Mitől lesz jó az életünk idősebb korunkban? Van-e az öregkori boldogságnak titka? Lehetünk-e elégedettek az életünkkel hetven, nyolcvan, kilencven évesen is? – ezekre a kérdésekre keresi a választ egy 80 éve tartó amerikai kutatás alapján a Nyugdíjguru.hu.
Bővebben

 

Egyre többen veszik igénybe a magán egészségbiztosításokat

2018. január 5., péntek 9:58/biztositasszemle.hu

2017-ben már a hazai lakosság közel 60 százaléka vett igénybe magán egészségbiztosítást, és az érintettek tavaly 57 ezer forintot fizettek ki a szolgáltatásokra – derül ki az Union Biztosító reprezentatív felméréséből.
Bővebben

 

Minden nyolcadik munkavállaló kap magán-egészségbiztosítási juttatást a munkahelyén

2017. december 29., péntek 9:00/biztositasszemle.hu

A 25-55 év közötti lakosság 12 százaléka kap jelenleg béren kívüli juttatásként egészségbiztosítást, miközben 59 százalékuk fontosnak tartja, hogy munkaadójuk ilyen biztosítást kössön számára – közölte az Union Biztosító az MTI-vel a legutóbbi kutatása alapján.
Bővebben

 

Egyre nagyobb szerep jut életünkben a magánegészségügynek

2017. december 20., szerda 10:00/biztositasszemle.hu

Folyamatosan zajlik a betegforgalom átcsatornázódása a magánegészségügyi rendszerbe: míg 2012-ben csupán a lakosság 37 százaléka, idén már 57 százalék vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást – derül ki az UNION Biztosító 2017 őszén, 1300 fős, a 25-55 év közötti korosztályt célzó piaci felméréséből. Az öt év alatt immár harmadik alkalommal végrehajtott kutatás adataiból kiderül, hogy míg öt éve 33 ezer, három éve pedig 41 ezer, addig idén már átlagosan 57 ezer forintot fizettek az érintettek egy év alatt különféle szakorvosi rendelőkben. A megkérdezettek 28 százaléka nyitott arra, hogy a magánorvosi alapszolgáltatásokat piaci egészségbiztosításon keresztül vegye igénybe, és ezért átlagosan havi 5-6 ezer forintot fizetne szívesen
Bővebben

 

A várólista a múlté – új egészségbiztosítás az MKB-Pannóniától

2017. december 14., csütörtök 10:00/biztositasszemle.hu

2018. március elsejétől érhető el az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár Gondoskodás PLUSZ Betegségbiztosítás szolgáltatása, ami révén minőségi gyógyellátást garantál az egészségpénztár tagjai számára.

A szolidáris alapon működő Gondoskodás Csoportos Egészségbiztosításra épülő és 2018 márciusában bevezetésre kerülő Gondoskodás PLUSZ Betegségbiztosítás további egészségügyi ellátások igénybevételére ad lehetőséget. Ezáltal Pénztárunk a biztosítási piacon egyedi és igen kedvező feltételrendszerű egészségbiztosítási szolgáltatáscsomaggal tudja segíteni Pénztártagjait és a szolgáltatásra jogosultjaikat – áll az MKB-Pannónia közleményében.
Bővebben

 

Egyre több gyógyszer hiányzik a patikákból

2017. december 14./azenpenzem.hu

Az idén körülbelül tízezer esetben engedélyezték a hatóságok, hogy a betegek gyógyszerfutárral külföldről hozassák be az itthon hiánycikké vált életmentő gyógyszert. A gond, hogy túl jól sikerülhetett az „árletörés”; a gyártók oda viszik a készleteiket, ahol többet kaphatnak értük.
Bővebben

 

Tények és tévhitek az egészségbiztosításról

2017. november 22., szerda 13:00/azenpenzem.hu

A céges juttatások között mára egyértelműen az élre törtek az egészségmegőrzési célú kiadások. Ahogy azonban az lenni szokott, egyúttal erőteljesebbé váltak a fanyalgások, de a különböző kifogások is. Szakértőkkel térképeztük fel, hogy pontosan mi a helyzet az egészségbiztosítási megoldások szabályozásával, mit mutat ezen a téren a gyakorlat. (azenpenzem.hu)

Sokan állítják, hogy a dolgozók elsősorban azokat a céges juttatásokat szeretik, amelyek pénzt jelentenek. Az egészségbiztosítás pedig nem ilyen, hiszen nem anyagi előnyt, hanem szolgáltatást nyújt. A Cafeteria Trend legfrissebb kutatása szerint mégis nagyot ugrott azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek juttatási rendszerükbe belevették az egészségbiztosítást. Fata László cafeteria-szakértő szerint a munkáltatók nagy része keresi azokat a lehetőségeket, melyekkel hatásos választ tudnak adni a munkaerőhiányra. Ezek egyike a költséghatékony juttatások biztosítása. Érthető tehát, ha előkelő helyen vannak ebben a versenyben az adómentes elemek. Az a tapasztalat – tette hozzá –, hogy a biztosítások sokszor fix juttatásként hatékonyabban teljesíti azt a célt, amire a munkáltató alkalmazza őket.
Bővebben

 

Csányi Sándor beszállt az egészségügybe

Csányi Sándor a Bonitas 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. vezetője megvette a Budai Egészségközpontot – idézte a Világgazdaság a Gazdasági Versenyhivatal közzétetelét.
Bővebben

 

Itthon elérhetővé vált a jóindulatú emlődaganat műtét nélküli eltávolítása

2017. október 25.

A régióban elsőként Magyarországon elérhetővé vált a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása fagyasztásos eljárással, krioablációval – közölte az eljárást végző egészségközpont az MTI-vel.

Az eljárást az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában több mint tíz éve hatékonyan alkalmazzák a prosztata, a máj, a vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelésére – írták. Forrai Gábor megerősítette, hogy a jövőben a rosszindulatú daganatok kezelésénél is szóba jöhet az eljárás.

Magyarországon az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza. A százmillió forintos beruházás révén végzett beavatkozás kiterjesztését a tapasztalatok függvényében hosszú távon megfontolják egyéb daganatos megbetegedések kezelésére is. A Németországban már rutinszerűen alkalmazott eljárás számos daganattípusnál alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog – írták.
Bővebben