Hírek

311 millió euróra becsülik az októberi európai szélvihar biztosítási költségeit

2022.01.03 Hétfő/MABISZ-Biztosítási szemle

A Hendrik-Ignatz, más néven Aurore extratrópusi szélvihar okozta biztosítási károkat 311 millió euróra becsüli a PERILS, egy zürichi székhelyű, iparági szintű katasztrófabiztosítási adatokat szolgáltató független szervezet.
Bővebben

 

80 épület gyulladt ki karácsonykor, a tüzoltóknak 358-szor kellett beavatkozniuk

2021.12.27. Hétfő/hvg.hu

Csak szenteste 36 épület gyulladt ki. A karácsonyfatüzek időszaka csak most kezdődik.
Szenteste 134, karácsony első napján 123, a másodikon pedig 101 tűzoltói beavatkozásra volt szükség – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A beavatkozások kétharmada műszaki mentés volt, csupán az esetek egyharmadában volt valóban tűzoltásra szükség: pénteken 36, szombaton 27, vasárnap pedig 17 épület gyulladt ki.
Bővebben

 

Új korlátozások Európa szerte az elektromos rollerek használatára

2021.11.29 Hétfő/MABISZ-Biztosítási szemle

Mivel az elektromos rollerek vásárlása és használata egész Európában jelentősen növekszik, több kormányzat felülvizsgálja a használatukra vonatkozó szabályokat.
Finnországban például a kormánnyal konzultálva a bérleti rendszerek üzemeltetői megállapodtak abban, hogy az e-rollerek sebességét 20 km/órára, éjszaka pedig 15 km/órára korlátozzák.
Ausztriában és Olaszországban is felmerült, hogy 20 km/órára korlátozzák az e-rollerek végsebességét a balesetek növeksző száma miatt. 2020-ban például Ausztriában több mint 1300 személyt kezeltek kórházban E-rollerrel történő baleset miatt. Párizs egyes központi területein pedig csak 10 km/óra megengedett maximális sebesség.
Bővebben

 

Kgfb: a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok ellenére is fizetniük kell a kártérítést a biztosítóknak

2021.12.16 Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség igazolását –, a veszélyhelyzet alatt és annak megszűnését követő 60 napig érvényesek.
Bővebben

 

Tavaly húszezernél is több munkahelyi baleset történt

2021.10.28 Csütörtök/https://mfor.hu/

Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Sajnálatos módon a három napon túl gyógyuló munkabalesetek száma hazánkban 2013 óta emelkedő tendenciát mutat. Ebben azért a foglalkoztatás nagyarányú bővülésén kívül a bejelentési fegyelem javulása is szerepet játszik, ugyanis 2016-ban több olyan törvénymódosítás is történt, ami hatására nő a bejelentési hajlandóság (pl. munkabiztonsági szaktevékenység lett minden munkabaleset kivizsgálása, megduplázódott a kivizsgálást segítő munkavédelmi képviselők száma, illetve bírsággal sújtható a bejelentés elmulasztása).

Tavaly ugyan ezt az emelkedő tendenciát megtörte a járvány miatti termelésvisszaesés, azonban még így is több mint 20 ezer munkabalesetet jelentettek.
Bővebben

 

Mekkora az elektromos járművek biztosítási kockázata?

2021.10.26 Kedd/MABISZ-Biztosítási szemle

Gyors ütemben növekszik a közúti forgalomban közlekedő elektromos gépkocsik száma: az elektromos járművek és a hálózatról tölthető hibridek már az év első hét hónapjában átvették az új gépkocsik piacának csaknem egynegyedét. De vajon mekkora az elektromos járművek biztosítási kockázata?
Bővebben

 

Most ingyen átvizsgáltathatja az autója lámpáit és fényjelzőit

2021.10.26 Kedd/Napi.hu

Látni és látszani elnevezéssel baleset-megelőzési kampányt indított az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn – írja az MTI
A kampány keretében december 10-éig ingyenes vizsgáltathatják át a sofőrök autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát. Az érdeklődők térítésmentesen ellenőriztethetik a látásukat is – olvasható a rendőrség honlapján.
A kampányhoz csatlakozó szervizekben a gépjárművezetők igazoló lapot kapnak, arról, hogy autójuk megfelel a jogszabályokban előírtaknak. Az akcióban részt vevő optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, és szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek – olvasható a police.hu oldalon.

A kampány célja, hogy minél szélesebb tömegek számára váljon világossá a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség, és az, hogy a vezető látása és a vezetett gépjármű műszaki állapota, láthatósága egyaránt elválaszthatatlan összetevője a biztonságos közlekedésnek. További részletek a kampány hivatalos honlapján, a https://latnieslatszani.hu/ oldalon olvashatók.

 

Katasztrófavédelem: indul a fűtési szezon, előzzük meg lakástüzeket!

2021.10.08 Péntek/MABISZ-Biztosítási szemle

A lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére, a kémények és fűtőberendezések ellenőrzésére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) annak apropóján, hogy indul a fűtési szezon.Idén eddig több mint 5000 otthont érintett lakástűz – ezek a leggyakoribb okok
Bővebben

 

Idén eddig több mint 5000 otthont érintett lakástűz – ezek a leggyakoribb okok

2021.10.05. Kedd/MABISZ-Biztosítási szemle

A katasztrófavédelem összesítése szerint az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az első és második negyedévben. Az év első kilenc hónapjában így is összesen 5176 otthonban csaptak fel a lángok. Csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza.
Bővebben

 

A járvány kitörése óta nem hoztunk be ennyi használt autót

2021.10.04. Hétfő/MABISZ-Biztosítási szemle

Szeptemberben 12 648 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami a tavaly szeptemberi szinthez képest 6 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 16 százalékos növekedést jelent. 2020 februárja, vagyis a koronavírus-járvány kitörése óta nem tapasztalhattunk ekkora forgalmat a használtimportban.
Bővebben

 

Tízmilliárd forintot is elérheti a júliusi viharszámla

2021.08.02. Hétfő/MABISZ-Biztosítási szemle

A júliusi viharkárok nyomán a biztosítók közel tízmilliárd forintot fizettek már ki vagy különítettek el lakossági, ipari és intézményi, valamint casco károkra. Csak a lakásbiztosításokra kifizetett tételek meghaladják a tavaly előtti év május-augusztus közötti viharszezonjának teljes kárösszegét, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

Hétvégi jégverés: több mint ötezer bejelentés és másfél milliárdot meghaladó kár

2021.07.12. Péntek/MABISZ-Biztosítási szemle

Bár a biztosítótársaságok arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban még akár sokszorozódhatnak is a hétvégi viharokhoz köthető kárbejelentések, de már hétfő délelőtt is másfél milliárd fölé emelkedett a várható számla, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

SZÉP Kártya: év végéig fennmarad a kedvező adózás

2021.06.11. Péntek/MABISZ-Biztosítási szemle

A Széchenyi Pihenő Kártyára adott munkáltatói támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15% személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetni, mivel szociális hozzájárulási adó (Szocho) sem merül fel. A munkabérhez viszonyítva ez azonos nettó értékre számítva 35%-os megtakarítást jelent a munkáltató részére – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.
Bővebben

 

Lényegesen eltérő szolgáltatásokkal versengenek egymással az utasbiztosítók

2021.06.01. Kedd/MABISZ-Biztosítási szemle

A nyári utazási szezon beindulásával idén különös jelentősége van annak, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjunk a biztonságunkról. Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most azonban végképp elképzelhetetlen, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

Védettségi igazolás: így lehet utazni

2021.05.15. Szombat/azenpenzem.hu

Már megjelent a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló rendelet. Ahogy kihirdették a külföldön élő magyarok igazolásszerzésének szabályait is.
Bővebben

 

PwC: Mikor kérhet védettségi igazolványt a munkáltató?

2021.05.13. Csütörtök/azenpenzem.hu

Az átoltottság növekedésével és a szolgáltatások újranyitásával a munkáltatók is várják a munkavállalók visszatérését a korábbi munkakörnyezetbe. Emellett már a diákokok is készülnek a nyári pénzkeresésre, az iskolaszövetkezetek és kölcsönző cégek igyekeznek olyan dolgozókat közvetíteni, akik megfelelnek a megrendelők elvárásainak. Felmerül a kérdés, hogy a munkáltatók kérhetik-e a védettség igazolását. Lehet-e a védettség foglalkoztatási feltétel? Jogszerű-e a védettséggel rendelkezők és nem rendelkezők megkülönböztetése? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai összefoglalták a legfőbb tudnivalókat.
Bővebben

 

Ezekben az ágazatokban várható nagy számú fizetésképtelenség

2021.04.08. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

Bár azzal meglepetést okoztak az eurózóna vállalatai, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt a fizetésképtelenség terén nem romlott a helyzet 2020-ban, de a következő időszakban változhat a helyzet. A Coface nemzetközi hitelbiztosító szerint a pandémia pusztító hatását még nem lehet teljes egészében látni, komoly kockázatot jelent az úgynevezett „rejtett fizetésképtelenség”. Az európai gazdaságban sok cég most még működik, de vannak, amelyeknél csak idő kérdése, hogy fizetésképtelenné váljanak. A Coface szerint a magyar gazdaságban az építőipar mellett a szolgáltatási és a ruhaipari szektor is a rizikós ágazatok közé tartozik.
Bővebben

 

A négy fal között is történhet baj: hogyan biztosítsuk magunkat háztartási balesetek esetére?

2021.03.17. Péntek/hvg.hu

A szigorúbb korlátozások miatt egyre többen kényszerülnek a négy fal közé, ám ami a koronavírus-járvány miatt szükségszerű, az otthon rizikófaktor is lehet. Az első hullám során a biztosítók több háztartási balesetről számoltak be az átlagosnál, ez várhatóan a jelenlegi korlátozások során sem lesz másként. Ha a balesetek többsége nem is védhető ki, az anyagi vonzataira biztosan fel lehet készülni – ebben segítenek a Bank360.hu elemzői.
Bővebben

 

Az öngondoskodási hajlammal együtt nő az életbiztosítások jelentősége

2021.03.17. Szerda/MABISZ-Biztosítási szemle

A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett nyújtanak biztos segítséget a bajban.
Bővebben

 

A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhetőÉvek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett nyújtanak biztos segítséget a bajban.

Tovább egyszerűsödik az E-kárbejelentő használata

2021.03.04. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően a MABISZ központi nyilvántartásából már két adat megadásával automatikusan kitöltődnek az E-kárbejelentőben a biztosítási szerződéses mezők. A járványügyi intézkedések közepette egyre népszerűbb, a távolságtartást segítő alkalmazással így tovább gyorsítható a kárrendezési folyamat.
Bővebben

 

Tavaly brutálisan drágult a kgfb! Most megtudhatja, mennyivel fizet többet a kötelezőre.

2021.02.09.Kedd/azenpenzem.hu

Olyan új árindexet indít útjára az MNB, amely megmutatja, hogy a teljes piacon hogyan alakulnak a kfgb-átlagdíjak. Így az autósok számára is láthatóvá válik, mennyivel fizetnek többet az indokoltnál. Az MNB a díjak összehasonlítására és indokolt esetben biztosítóváltásra biztat mindenkit.
Bővebben

 

Évente tízezres nagyságrendben történik vadgázolás az utakon!

2021.02.05. Péntek/MABISZ-Biztosítási szemle

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint mintegy 15 ezer körülire tehető a vadgázolások száma a magyar utakon. Az elütött őzek száma 5 év alatt mintegy 30%-kal emelkedett. Útra tévedő nagyvaddal az év bármely szakaszában találkozhatunk, egy-egy ütközés a gépjárműben is jelentős károkat okozhat.
Bővebben

 

Több mint 5700 hétüléses autóhoz nyújtottak nagycsaládosoknak finanszírozást a lízingcégek

2021.02.03. Szerda/MABISZ-Biztosítási szemle

Közel 4 ezer új, hétüléses autóra kötöttek lízingszerződést 2020-ban az érintettek az államilag támogatott autóvásárlási programban. A támogatási rendszert sikeresnek tartó Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek 11,6 milliárd forinttal finanszírozták a nagycsaládosok autóvásárlásait, ez autónként átlagosan 2,96 millió forintos finanszírozott összeget jelent.
Bővebben

 

Beindult a kátyúszezon: országszerte százezernyi veszélyes úthiba

2021.01.18. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

A kátyúkárok kétharmadát az első negyedév során jelentik a gépjármű-tulajdonosok, ezért most célszerű kátyúbiztosítást kötni – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A kátyúkkal kapcsolatos kártérítési igényeknek csupán a felét fogadják el az illetékes útkezelők, de a körültekintő dokumentáció mellett egy kátyúbiztosítás is jelentősen növeli a kártérítés esélyét.
Bővebben

 

Kár esetén sokba kerülhet az alulbiztosítottság

2021.01.14. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

Az alulbiztosítottság jelenti a vagyonbiztosítások legnagyobb kockázatát. Márpedig mind a vállalkozói, mind a lakásbiztosítási szerződések esetében gyakran fordul elő, hogy a vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

Tíz év alatt milliósra nőhetett a reálhozam. Ennyivel gazdagodott, aki nem adta nyugdíjpénzét a kormánynak

2020.01.13. Szerda/azenpenzem.hu

Tíz évvel a magánnyugdíjpénztárak államosítása után megduplázhatták nyugdíjpénzüket, akik nem engedtek a kormány zsarolásának. Még a koronavírus-járványban is sikerült hizlalni a megtakarításokat; az Azénpénzem.hu számításai szerint a maradó tagság döntő többsége tíz év alatt egymillió forintonként 600 ezer és 860 ezer forint közötti reálhozammal gazdagodott. Ha visszalépnének a tb-rendszerbe, ezt a pénzt tehetnék zsebre.
Bővebben

 

Fontos figyelmeztetést adott ki az OTP

2020.01.08. Péntek/azenpenzem.hu

A koronavírus-járvány alatt megnégyszereződött az internetes visszaélések száma – figyelmeztet az OTP Bank. A támadások a bankok ügyfeleit is érinthetik, ám megfelelő éberséggel, megelőzéssel védekezhetünk velük szemben.
Bővebben

 

Jóval magasabbak a horvát földrengések okozta hazai károk

2021.01.06. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

A december végi horvátországi földrengések magyarországi károsultjai közül sokan csak az újévben fordultak biztosítóikhoz. A kárösszeg így sokszorosan meghaladja a gyorsjelentésben feltételezettet s a kifizetések átlaga is magasabb lehet, mint egy-egy szélsőséges időjárási időszakot követően, állapítja meg a MABISZ közleménye.
Bővebben

 

Kétszázmilliós kár a horvátországi földrengés miatt az Aegon ügyfeleinél

2020.01.05. Kedd/MABISZ-Biztosítási szemle

Eddig mintegy 1070 kárbejelentés érkezett a két ünnep közötti földrengéssel kapcsolatban az Aegon Biztosítóhoz, az ügyfelek által becsült kárösszeg 234 millió forint. Épületekben és ingóságokban esett kár, így viszonylag magas, mintegy 220 ezer forint az egy bejelentésre jutó kárérték. Az Aegon az esetek nagyrészét már feldolgozta, a kárigények egy részét pedig ki is fizette. A digitális technológiának köszönhetően a kárrendezés az év végi-év eleji napokban is zavartalan volt.
Bővebben