Hírek

Tízmilliárd forintot is elérheti a júliusi viharszámla

2021.08.02. Hétfő/MABISZ-Biztosítási szemle

A júliusi viharkárok nyomán a biztosítók közel tízmilliárd forintot fizettek már ki vagy különítettek el lakossági, ipari és intézményi, valamint casco károkra. Csak a lakásbiztosításokra kifizetett tételek meghaladják a tavaly előtti év május-augusztus közötti viharszezonjának teljes kárösszegét, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

Hétvégi jégverés: több mint ötezer bejelentés és másfél milliárdot meghaladó kár

2021.07.12. Péntek/MABISZ-Biztosítási szemle

Bár a biztosítótársaságok arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban még akár sokszorozódhatnak is a hétvégi viharokhoz köthető kárbejelentések, de már hétfő délelőtt is másfél milliárd fölé emelkedett a várható számla, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

SZÉP Kártya: év végéig fennmarad a kedvező adózás

2021.06.11. Péntek/MABISZ-Biztosítási szemle

A Széchenyi Pihenő Kártyára adott munkáltatói támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15% személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetni, mivel szociális hozzájárulási adó (Szocho) sem merül fel. A munkabérhez viszonyítva ez azonos nettó értékre számítva 35%-os megtakarítást jelent a munkáltató részére – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.
Bővebben

 

Lényegesen eltérő szolgáltatásokkal versengenek egymással az utasbiztosítók

2021.06.01. Kedd/MABISZ-Biztosítási szemle

A nyári utazási szezon beindulásával idén különös jelentősége van annak, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjunk a biztonságunkról. Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most azonban végképp elképzelhetetlen, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

Védettségi igazolás: így lehet utazni

2021.05.15. Szombat/azenpenzem.hu

Már megjelent a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló rendelet. Ahogy kihirdették a külföldön élő magyarok igazolásszerzésének szabályait is.
Bővebben

 

PwC: Mikor kérhet védettségi igazolványt a munkáltató?

2021.05.13. Csütörtök/azenpenzem.hu

Az átoltottság növekedésével és a szolgáltatások újranyitásával a munkáltatók is várják a munkavállalók visszatérését a korábbi munkakörnyezetbe. Emellett már a diákokok is készülnek a nyári pénzkeresésre, az iskolaszövetkezetek és kölcsönző cégek igyekeznek olyan dolgozókat közvetíteni, akik megfelelnek a megrendelők elvárásainak. Felmerül a kérdés, hogy a munkáltatók kérhetik-e a védettség igazolását. Lehet-e a védettség foglalkoztatási feltétel? Jogszerű-e a védettséggel rendelkezők és nem rendelkezők megkülönböztetése? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai összefoglalták a legfőbb tudnivalókat.
Bővebben

 

Ezekben az ágazatokban várható nagy számú fizetésképtelenség

2021.04.08. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

Bár azzal meglepetést okoztak az eurózóna vállalatai, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt a fizetésképtelenség terén nem romlott a helyzet 2020-ban, de a következő időszakban változhat a helyzet. A Coface nemzetközi hitelbiztosító szerint a pandémia pusztító hatását még nem lehet teljes egészében látni, komoly kockázatot jelent az úgynevezett „rejtett fizetésképtelenség”. Az európai gazdaságban sok cég most még működik, de vannak, amelyeknél csak idő kérdése, hogy fizetésképtelenné váljanak. A Coface szerint a magyar gazdaságban az építőipar mellett a szolgáltatási és a ruhaipari szektor is a rizikós ágazatok közé tartozik.
Bővebben

 

A négy fal között is történhet baj: hogyan biztosítsuk magunkat háztartási balesetek esetére?

2021.03.17. Péntek/hvg.hu

A szigorúbb korlátozások miatt egyre többen kényszerülnek a négy fal közé, ám ami a koronavírus-járvány miatt szükségszerű, az otthon rizikófaktor is lehet. Az első hullám során a biztosítók több háztartási balesetről számoltak be az átlagosnál, ez várhatóan a jelenlegi korlátozások során sem lesz másként. Ha a balesetek többsége nem is védhető ki, az anyagi vonzataira biztosan fel lehet készülni – ebben segítenek a Bank360.hu elemzői.
Bővebben

 

Az öngondoskodási hajlammal együtt nő az életbiztosítások jelentősége

2021.03.17. Szerda/MABISZ-Biztosítási szemle

A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett nyújtanak biztos segítséget a bajban.
Bővebben

 

A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhetőÉvek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett nyújtanak biztos segítséget a bajban.

Tovább egyszerűsödik az E-kárbejelentő használata

2021.03.04. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően a MABISZ központi nyilvántartásából már két adat megadásával automatikusan kitöltődnek az E-kárbejelentőben a biztosítási szerződéses mezők. A járványügyi intézkedések közepette egyre népszerűbb, a távolságtartást segítő alkalmazással így tovább gyorsítható a kárrendezési folyamat.
Bővebben

 

Tavaly brutálisan drágult a kgfb! Most megtudhatja, mennyivel fizet többet a kötelezőre.

2021.02.09.Kedd/azenpenzem.hu

Olyan új árindexet indít útjára az MNB, amely megmutatja, hogy a teljes piacon hogyan alakulnak a kfgb-átlagdíjak. Így az autósok számára is láthatóvá válik, mennyivel fizetnek többet az indokoltnál. Az MNB a díjak összehasonlítására és indokolt esetben biztosítóváltásra biztat mindenkit.
Bővebben

 

Évente tízezres nagyságrendben történik vadgázolás az utakon!

2021.02.05. Péntek/MABISZ-Biztosítási szemle

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint mintegy 15 ezer körülire tehető a vadgázolások száma a magyar utakon. Az elütött őzek száma 5 év alatt mintegy 30%-kal emelkedett. Útra tévedő nagyvaddal az év bármely szakaszában találkozhatunk, egy-egy ütközés a gépjárműben is jelentős károkat okozhat.
Bővebben

 

Több mint 5700 hétüléses autóhoz nyújtottak nagycsaládosoknak finanszírozást a lízingcégek

2021.02.03. Szerda/MABISZ-Biztosítási szemle

Közel 4 ezer új, hétüléses autóra kötöttek lízingszerződést 2020-ban az érintettek az államilag támogatott autóvásárlási programban. A támogatási rendszert sikeresnek tartó Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek 11,6 milliárd forinttal finanszírozták a nagycsaládosok autóvásárlásait, ez autónként átlagosan 2,96 millió forintos finanszírozott összeget jelent.
Bővebben

 

Beindult a kátyúszezon: országszerte százezernyi veszélyes úthiba

2021.01.18. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

A kátyúkárok kétharmadát az első negyedév során jelentik a gépjármű-tulajdonosok, ezért most célszerű kátyúbiztosítást kötni – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A kátyúkkal kapcsolatos kártérítési igényeknek csupán a felét fogadják el az illetékes útkezelők, de a körültekintő dokumentáció mellett egy kátyúbiztosítás is jelentősen növeli a kártérítés esélyét.
Bővebben

 

Kár esetén sokba kerülhet az alulbiztosítottság

2021.01.14. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

Az alulbiztosítottság jelenti a vagyonbiztosítások legnagyobb kockázatát. Márpedig mind a vállalkozói, mind a lakásbiztosítási szerződések esetében gyakran fordul elő, hogy a vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Bővebben

 

Tíz év alatt milliósra nőhetett a reálhozam. Ennyivel gazdagodott, aki nem adta nyugdíjpénzét a kormánynak

2020.01.13. Szerda/azenpenzem.hu

Tíz évvel a magánnyugdíjpénztárak államosítása után megduplázhatták nyugdíjpénzüket, akik nem engedtek a kormány zsarolásának. Még a koronavírus-járványban is sikerült hizlalni a megtakarításokat; az Azénpénzem.hu számításai szerint a maradó tagság döntő többsége tíz év alatt egymillió forintonként 600 ezer és 860 ezer forint közötti reálhozammal gazdagodott. Ha visszalépnének a tb-rendszerbe, ezt a pénzt tehetnék zsebre.
Bővebben

 

Fontos figyelmeztetést adott ki az OTP

2020.01.08. Péntek/azenpenzem.hu

A koronavírus-járvány alatt megnégyszereződött az internetes visszaélések száma – figyelmeztet az OTP Bank. A támadások a bankok ügyfeleit is érinthetik, ám megfelelő éberséggel, megelőzéssel védekezhetünk velük szemben.
Bővebben

 

Jóval magasabbak a horvát földrengések okozta hazai károk

2021.01.06. Csütörtök/MABISZ-Biztosítási szemle

A december végi horvátországi földrengések magyarországi károsultjai közül sokan csak az újévben fordultak biztosítóikhoz. A kárösszeg így sokszorosan meghaladja a gyorsjelentésben feltételezettet s a kifizetések átlaga is magasabb lehet, mint egy-egy szélsőséges időjárási időszakot követően, állapítja meg a MABISZ közleménye.
Bővebben

 

Kétszázmilliós kár a horvátországi földrengés miatt az Aegon ügyfeleinél

2020.01.05. Kedd/MABISZ-Biztosítási szemle

Eddig mintegy 1070 kárbejelentés érkezett a két ünnep közötti földrengéssel kapcsolatban az Aegon Biztosítóhoz, az ügyfelek által becsült kárösszeg 234 millió forint. Épületekben és ingóságokban esett kár, így viszonylag magas, mintegy 220 ezer forint az egy bejelentésre jutó kárérték. Az Aegon az esetek nagyrészét már feldolgozta, a kárigények egy részét pedig ki is fizette. A digitális technológiának köszönhetően a kárrendezés az év végi-év eleji napokban is zavartalan volt.
Bővebben